Glutamina este cel mai prezent aminoacid din țesuturile musculare. Efectele administrări glutaminei sunt: împiedică distrugera celulelor musculare în timpul antrenamentelor dure și refacerea rapidă după acestea, stimulează producerea hormonului de creștere, accelerează creșterea masei musculare. Se recomandă administrarea înainte și după antrenament.
Aminoacidul L-Glutamina a fost izolat pentru prima data in 1883 si sintetizat abia in 1933. Are o raspandire ubicuitara, atat sub forma libera, cat si legata. Joaca un rol cheie in buna desfasurare a numeroase functii ale organismului. Este precursorul acidului glutamic care, la randul sau, este precursorul GABA (neurotransmitator).
De asemenea, L-glutamina este aminoacidul liber care se afla in cea mai mare cantitate de sange si in celulele musculare. Reprezinta 61% din totalul de aminoacizi prezenti in celulele musculare. In structura sa exista doua grupuri aminice (cu azot) dintre care unul se elibereaza usor si astfel este principalul "caraus" al azotului in celule. Se cunoaste faptul ca 35% din azotul care accede in celula musculara este transportat de glutamina. Azotul, odata ajuns in celula, va fi utilizat in procesele de sinteza si crestere.